Leikillisyys tiimin voimavaraksi

Onko projektiryhmän energia lopussa ja luovuus kadoksissa? Katosiko tiimistä ilo ja muuttuiko työ liian vakavaksi ja totiseksi? Tai onko yhteistyö kangistunut kaavoihin ja rutiineihin?

Leikillisyys ja leikki ovat arvokkaita työyhteisön voimavaroja: ne tuovat tiimeihin energiaa, tukevat oppimista, vahvistavat ihmisten välisiä suhteita ja rakentavat työpaikan ilmapiiriä. Ne voivat myös tarjota kaivattua energiaa ja kevennystä muutosten, haastavien projektien ja etätyöarjen keskelle.

Leikki ja leikillisyys - alihyödynnettyjä resursseja?

Leikillä ja leikillisyydellä on monia hyötyjä. Turun yliopiston Lumo -tutkimuksen artikkelissa kuvataan osuvasti, kuinka leikillisyys on työelämän emergentti resurssi. Edelläkävijä organisaatiot osaavat integroida leikillisiä elementtejä omiin toimitiloihinsa ja työkulttuureihinsa luontevaksi osaksi.

Leikki tarkoittaa toimintaa, jolla on omat säännöt. Se vie hetkeksi pois arkirutiineista ja johdattelee ajatukset työn Leikki itsessään on prosessiorientoitunutta, sillä se ei tavoittele tuloksia. Leikki tukee itseilmaisua, lisää iloa, naurua ja kepeyttä kaikenikäisille ja -taustaisille työyhteisössä. Se saa rentoutumaan ja työkaverit lähestymään toisiaan sekä saa luovuuden puhkeamaan kukkaan.

Leikillisyys viittaa asenteeseen, joka tuo arkeen keveyttä ja iloa ilman, että kyseessä on erityinen leikkitilanne. Se on bensaa yhteistyölle ja yhteisöllisyydelle. Leikillisyys ei kuitenkaan tarkoita toksista positiivisuutta, jolla viitataan usein käyttäytymiseen, joka korostaa positiivista suhtautumista haastaviin tilanteisiin tai jopa kieltää kaikki muut tunteet haitallisina.

Leikki yhdistetään työyhteisöissä usein erilaisiin peleihin tai pienimuotoisiin kilpailuihin. Kaikki eivät kuitenkaan innostu kilpailusta, vaan nauttivat enemmän luovuudesta, heittäytymisestä, yhteisistä mielikuvituksen tuotoksista tai tarinankerronnasta. Jotkut voivat kokea leikin myös negatiivisesti. Joillekin jopa pienet ryhmäharjoitukset tai yhteiset jumppahetket voivat tuntua vaivaannuttavilta. Kuitenkin, kun leikkiä lähestytään hienovaraisesti ja tilanteeseen sopivalla tavalla, se voi olla työkavereita yhdistävä, voimaannuttavan jaettu kokemus, joka avaa vuorovaikusta rennolla ja sallivalla tavalla.

Viisi vinkkiä leikin ja leikillisyyden lisäämiseen tiimissä

Koksimme viisi vinkkiä leikin ja leikillisyyden lisäämiseen tiimissä. Vinkkejä voi hyödyntää sekä toimistolla että etätyössä.

1. Lisää palavereihin pieniä yhteisiä visailuja

Aloita aina silloin tällöin tiimin kokoukset lyhyillä, hauskasti rytmitetyillä harjoituksilla. Esimerkiksi nopea "Kahoot"-visailu, nopeiden kysymysten "spontaani kierros" tai yhteinen tietovisa keventävät tunnelmaa, tuovat energiaa ja herättävät luovuutta nopeasti. Voit käyttää myös äänestystoimintoja tai emojia – näistä moni voi saada iloa ilman, että kokous venyy.

2. Rakenna leikkisyyttä arjen rutiineihin

Erityisesti pitkien projektien, hektisten ajanjaksojen tai muutostilanteiden jälkeen on hyvä sisällyttää arjen rutiineihin leikkimielisiä taukoja tai kevyttä kilpailua. Esimerkiksi yhteiset venyttelytauot, lyhyt mindfullness-hetki tai "päivän paras uutinen" -kierrokset voivat tarjota kaivattua virkistystä. Vaikka harjoitukset eivät välttämättä sovikaan kaikille, niistä on kuitenkin useimmille hyötyä, varsinkin kun niitä tehdään vapaaehtoisuuden pohjalta.

3. Salli tiimille luovuuden irtiotto

Jokaisessa tiimissä on omat, erityiset juttunsa, jotka voivat herättää iloa, lisätä energiaa tai rakentaa vuorovaikutusta. Anna tiimille vapaat kädet ideoida, millaisia keinoja heillä voisi olla lisätä energiaa ja kepeyttä tiimiin haastavien työtehtävien vastapainoksi. Tämä voi olla vaikkapa luova kokouspöytäkirja, jossa jokainen piirtää kierroksen aikana, tai virtuaalisesti vaikkapa pieni kisa, jossa kaikki kuvaavat omaa fiilistään GIF-kuvilla.

4. Lisää leikillisyyttä tavoitteilla

Kun tiimin energiapankki on tyhjentymässä, voi hyödyntää pieniä kilpailuja, joissa pyritään esimerkiksi viikon "kiltteyspisteisiin" tai toisten auttamiseen. Kilpailuja ei kuitenkaan kannata toteuttaa niin, että ne lisäävät suoriutumispainetta tai tuntuvat pakotetuilta. Sen sijaan voitte yhdessä luoda pieniä tavoitteita, joista tiimi voi halutessaan palkita toisensa. Esimerkiksi tiimi voi yhdessä päättää, että yhdessä panostetaan palautteenantamiseen tiimille sopivalla tavalla. Voitte myös harkita, tarvitaanko tiimiin vaikkapa väliaikaista “tukitiimiä”, jonka tehtävänä on lisätä leikillisyyttä arkeen. Tällä voi olla pointtinsa erityisesti etätyössä, jossa yhteenkuuluvuuden tunteen syntyminen ei ole automaattista.

5. Luo tilaa huumorille ja ilolle

Yksi helppo tapa lisätä leikillisyyttä on antaa tilaa pienille kevennyshetkille. Jakakaa yhdessä arkisia sattumuksia, pieniä mokia tai hyviä uutisia. Tämä voi auttaa murtamaan yksinäisyyden tunnetta ja syventää tiimityötä. Yhteisesti jaettu huumori sekä pienet naurun hetket voivat olla osa päivää ilman, että se häiritsee työskentelyä.

Leikillisyys ei tarkoita vakavuuden ja asiallisuuden minimointia, vaan ennemminkin taitoa keventää hetkessä, tukea toisia ja tuoda tiimille uusia näkökulmia myös vaikeina hetkinä. Kun työstä löytyy iloa, se siirtyy useimmiten myös tiimin tuloksiin. On hienoa työskennellä tiimissä, jossa työ tuntuu sekä merkitykselliseltä että iloiselta.

Leikki ei ole vain lasten, vaan myös aikuisten työtä - Let Your Team Fly!

Lähteet:

Edelläkävijäorganisaatiot oivalsivat ensin: Leikillisyys on työelämän emergentti resurssi – Tutkimuksen LUMO – kirjoituksia luovuudesta, motivaatiosta ja asiantuntijuudesta

Toksinen positiivisuus – miten myönteisyydestä tulee myrkkyä? | Aalto-yliopisto

Seuraava
Seuraava

Taitavalla yhteistyöllä hyvinvointia työhön – Kemin Satama